GOUDWINNING 

Iedereen kent Goud. Goud is een natuurproduct. Goudwinning gebeurt op verschillende manieren. Dit kan doormiddel van breken, malen, zeven of scheiden van Goudertsen. Goudertsen komen verspreidt in verschillende typen voor over de aarde. In de geschiedenis zijn Goudertsen zelfs redenen voor oorlogen geweest. Berucht is de zucht naar goud, ook wel ”goudkoorts” genoemd. De winning van goud is vaak tijdrovend en kostbaar proces. De winning van goud uit erts is milieutechnisch erg omstreden. Er worden vaak giftige stoffen gebruikt, wat schadelijk kan zijn voor het milieu.

Goud in de geschiedenis 

Goud vormt al heel lang een standaard in de wereldeconomie. De nationale bank van een land beheerd met haar voorraad goud de waarde van haar valuta.

Goud is al ver terug in de geschiedenis een waardevol materiaal. Dit komt omdat goud glanst en een mooie gele kleur bij zich draagt. Goud is zacht en makkelijk te bewerken is mooie voorwerpen. Daardoor werd goud al snel als waardevol gezien en vervolgens ingevoerd als betaalmiddel. Tot vorige eeuw werd goud nog gebruikt in munten. Tegenwoordig niet meer.